Güncel
Türkiye’nin enerji hamlesi küresel sermayenin kontrolüne mi geçiyor?
Türkiye enerji alanında özellikle petrol arama konusunda hamle yapmaya çalışırken bu Aramco’nun devreye girmesi hayra alamet değil gibi görünüyor.
Aramco kimindi, kimin olacak, ÅŸimdiki misyonu ne.
Aramco Suudi Arabistan petrol ÅŸirketidir.
Kısa, öz ama çok önemli, geçmiÅŸi ve stratejisi ÅŸudur: Aramco’nun kuruluÅŸ yılı bundan 72 yıl öncesine; 1933 yılına kadar dayanmaktadır. Yurt dışında petrol aramalarında bulunan ABD’li ÅŸirketlerden bir olan Standard Oil of California (SoCal); ilk baÅŸarısını Bahreyn’de yerel petrol ÅŸirketi Bahrain Petroleum Co. (BAPCO) ile yaptığı ortak bir giriÅŸimde elde etmiÅŸtir. 1932’de bulunan bu rezerv sayesinde Arap Yarımadası petrol avcılarının dikkatini çekmiÅŸ ve buradaki yoÄŸunluÄŸu arttırmıştır.
1933 yılında California-Arabian Standard Oil (CASOC)adında bir şirket kurulmuş ve Suudi topraklarında keşfe başlamıştır. İşte bu CASOC; günümüzde Saudi Aramco ismiyle anılan şirketir.
Saudi Aramco ÅŸirketi; tek bir kiÅŸinin giriÅŸimiyle kurulup yükseltilmiÅŸ bir ÅŸirket deÄŸildir. Amerikan Hükümeti’nin yaptığı teÅŸvikler ve bunun akabinde Kaliforniya Petrol Åžirketi’nin Suudi Arabistan’da yaptığı giriÅŸimler neticesinde Suudi Hükümeti’nin desteÄŸiyle kurulmuÅŸ çok ortaklı, çok uluslu bir ÅŸirkettir.
Daha sonra Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) ismini almıştır. Bugün, Saudi Aramco; sahip olduÄŸu en büyük petrol rezervleri ile dünyanın en saygın petrol ÅŸirketlerinden biridir. 60.000’in üzerinde çalışanı ve 380 milyar dolara yakın karı ile bölgede büyük aktördür.
Türkiye enerji alanında özellikle petrol arama konusunda hamle yapmaya çalışırken bu Aramco’nun devreye girmesi hayra alamet deÄŸil gibi görünüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Saudi Aramco ve 18 Türk ÅŸirketi arasında imzalanan anlaÅŸmaya övgüler yaÄŸdırıp, gelecekteki baÅŸarıları sıralarken umarım kiminle anlaÅŸma yaptığının farkındadır.
Henüz yorum yapılmamış.